Реците фамоус животиње ствари, приче, слике, позадине
sayfamous.com
Реци нешто познато
све    сценери    зграда    

животиња

    биљке    свемир    
  анониман

Сова сова

Сова сова (Слика 1)

1/15

Сњежна сова је велика сова породице Акуилидае, глава је округла и мала, лице није очигледно и нема накупина ушних пера. База уста пуна је чекиња налик на чекиње које покривају готово сва уста. Ирис је златно-жуте боје, оловно сиве или рого-смеђе боје у устима, сиве у бази канџи и црне на врховима. Боја пера је врло лепа, а тело снежно бело, а понекад је прекривено тамним хоризонталним мрљама. Сњежне сове прекривају арктичку тундру и острва Арктичког круга која нису у потпуности прекривена снијегом и ледом, укључујући Аљаску, Канаду, Гренланд, сјеверну Скандинавију, Русију, сјеверни Новгород и сјеверни Сибир.

Сњежне сове насељавају зону тундра и тундра, а налазе се и у планинским предјелима. Храни се глодарима, птицама и инсектима. Расте на Арктику и у Сибиру. Сњежне сове живе на Арктику. Сове ноћу излазе на плијен, док се сњежне сове могу дању и ноћу кретати. Сове углавном живе на дрвећу. На Арктику такво стање нема, па сњежне сове могу само градити своја гнијезда на стијенама. Сњежна сова годишње одложи 12 јајашаца. Кад се женка сњежне сове излегу у гнијездо, мушка сњежна сова преузима задатак нахранити и заштитити породицу. Углавном плени лемингима, а повремено плени крупни плен као што су зек, галеб и патка.

С обзиром на то да су снежне сове током дана потпуно активне, када се удварају и покажу, имају и аеробатске перформансе као и друге сове. Извођење Ксуеиинг удварања је сложено и изврсно, састоји се од два дела: ваздушне перформансе и перформансе на земљи. Извођење удварања започиње ваздушним перформансом. Прво ће мушка сова држати птицу громобрана са кљуном или два канџе, летети узбрдице и падове, затим се попети и на крају завршити елегантним вертикалним слетањем. Након слијетања, мужјак сњежне сове ће извести приземље, прво ће се усправити леђима женском сњежном сову, затим спустити главу, нагнути тијело према земљи, репно перје се неће потпуно проширити, а цијело тијело ће бити готово на земљи.

Сњежне сове су провинцијска птица Куебеца у Канади, а слика сњежних сова појавила се и на 50 номинала канадског долара издатог 1986. Највећа пријетња сњежним совама је утјецај људских активности на њихово животно окружење. Њихов главни узрок смрти су далеководи. , Ограде, аутомобили се сударају, а људи понекад убијају сњежне сове зато што једу своје месо, као сувенир или како би заштитили ловљене животиње. Канадске провинције и територије, где су сњежне сове широко распрострањене, донијеле су прописе којима забрањују лов и убијање сњежних сова широм земље.

претходном сету: Мајмун палца